24. marraskuuta 2014

Things that make me wonder

Kertakäyttövälineet ja -astiat. Joka paikassa syödään muovihaarukoilla ja vain kunnon ravintoloissa saa oikeat välineet. Kertakäyttölautaset on enemmän sääntö kuin poikkeus ja se jätemäärä koululounaan jälkeen on ihan valtava. Amerikassa tuotetaankin jätettä 675 000 000 kiloa JOKA päivä. (maitupurkkifaktoja lounaalla)

Vihreät hiukset. Seriously? Eikä vaan yhellä tai kahella vaan aika monella on vihreetä tai jotain muuta ihmeväriä hiuksissa.

Sovituskopit. Kaupoissa sovituskopit on usein lukittu ja joka kerta joutuu pyytämään myyjää avamaan oven. Myös jos poistuu sovituskopista kesken sovituksen, se menee lukkoon ja  joutuu taas etsimään myyjän.

Myyjät. Joissain vaatekaupoissa myyjät tulee esittäytymään etunimellä ja tarjoaa aina apua. Aina kauppaan mentäessä myyjät kysyy mitä kuuluu ja ruokakaupan kassalla puhutellaan usein "honey".

Pankkikortilla maksaminen. Tosi harvoin tarvitsee näppäillä pin-koodia ja vain joskus kirjoittaa allekirjoitus. Korttia ei siis todellakaan kannata hävittää, kun sillä maksaminen on äärettömän helppoa.

Verot. Verot lisätään yleensä vasta kassalla, eikä ikinä tiedä tuleeko johonkin tuotteeseen veroa vai ei. Veroprosentti Michiganissa on 6% eli todella alhainen Suomeen verrattuna.

Aukioloajat. Walmartit ja monet pikaruokapaikat ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa. Aina voi siis mennä ostoksille ja kerran lähdettiin yhdentoista aikaan lauantai-iltana walmart-shoppailemaan.

Ylisuojelevaisuus. Bussista ei voi jäädä pois, jos joutuisi ylittämään tien vaan bussi kiertää niin kauan, että voi jättää tien oikealle puolelle. Matka saattaa kasvaa sen takia yli puolella tunnilla. Koulussa ei käytetä veitsiä turvallisuussyistä, koska olisihan muoviveitset liian vaarallisia. Yritä siinä sitten pilkkoa ruokaa haarukan ja lusikan avulla. Koulun kuntosalille ei saa mennä ilman valvojaa eikä valvojaa saa muuten kuin joukkueen treeneissä, joten se omatoimisesta treenaamisesta.

Suihkut. Suihkut on aina kylpyammeessa ja usein liian matalalla, ettei suihkun alla pysty seisomaan. Lämpötila säädetään kahdesta rullasta kylmä ja kuuma erikseen ja aina vesi on joko liian kuumaa tai kylmää. Käsisuihkuja en oo nähnyt ainuttakaan.

Vessat. Vessakoppien ovissa on vähintään 1cm raot molemmilla puolilla. Wc vetäistään sivusta ja joissain julkisissa paikoissa on automaattisesti toimivat vessat.

Kaupungit. Täällä kaupunki-käsite kattaa moottoritien, jonka varrella on muutama kauppa ja ravintola. Tavallinen kaupunkikeskusta on vain suuremmissa kaupungeissa.

Vesi usein kalliimpaa kuin limppari. Ainakin New Yorkissa törmäsi tähän miten limpparipullon saa halvemmalla kuin pienemmän pullon vettä.

Teiden kunto. Täällä tiet on yleisesti melko huonossa kunnossa, myös suuremmat moottoritiet. Vaikka Suomessa joutuukin maksamaan paljon veroja niin teiden kunto on myös sen mukainen.

Tiet täysin suoria. Tiet menee peltojen mukaan ja on yleensä viivasuoria lukuunottamatta jyrkkiä kurveja peltojen nurkissa.

Autonovien automaattilukitus. Laki vaatii autonovien lukkiutumisen tietyssä nopeudessa, joten aina kun haluaa nousta pois, pitää ensin odottaa että ovet aukeavat.

Ajolinjat. Täällä ei välitetä, jos käännytään suoraan vastaantulevan kaistalle tai ajaessa käydään vähän väliä väärällä kaistalla. Suomessa autokoulussa joutui kuuntelemaan muistutuksia ajolinjoista, mutta pikkuvirheet eivät olleet mitään verrattuna ajotapaan täällä.

Liikennemerkit. Liikennemerkit ovat usein tekstiä ja stop-merkkejä on kaikkialla. Väistämiskolmioita ei ole ja risteyksissä joka suunnasta tulevilla on stop-merkki, joihin kuitenkin melko harvoin täysin pysähdytään.

Kenkien käyttö sisällä. Kenkiä käytetään usein sisällä ja siksi mattoja ei ole montaa, jos yhtäkään ellei ole kokolattiamatto.

Koulukirjat. Koulukirjat ovat valtavia, tiiliskiven kokoisia ja ne saadaan koulusta. Kirjoista huolimatta monisteita jaetaan ihan älyttömästi.

Välitunnit. Välitunnit ovat viiden minuutin pituisia ja on melkein mahdoton tehtävä käydä vessassa ja lokerolla vaihtamassa kirjat ja keretä ajoissa seuraavalle tunnille.

Hall passes. Joka kerta kun poistuu luokasta oppitunnin aikana, tarvitsee pienen sinisen lapun, johon on kirjattu poistumisen syy ja kellonaika. Ihan sama onko menossa kansliaan, vessaan tai viiden metrin päässä olevalle lokerolle.

Grades. Kaikki perustuu arvosanaan: kotitehtävät arvioidaan, sanasokkeloita tehdään extra pisteiden takia, puhumisesta kokeen aikana vähennetään pisteitä, arvosana on nähtävissä koko ajan netissä ja se voi muuttua päivittäin.

Piirtoheittimet, ei pussilakanoita, valmiit cake-mixit, ei kierrätystä, kaikki pyykit pestään samassa, kaikki kuivatetaan kuivausrummussa, tiskaaminen tehdään rätin avulla, ei astiankuivauskaappeja, ei talvirenkaita, pyöreät ovennupit, pellin päällä ei käytetä leivinpaperia, moni ei ole poistunut Michiganista koko elämän aikana, kaikki tuntevat toisensa, valtavat pakkauskoot, , ikkunat aukeavat sivulle, ihmiset pukeutuvat päästä varpaisiin maastokuvioon, marraskuussakin kuljetaan sortseissa ja t-paidoissa, peuroja näkyy kaikkialla...

2 kommenttia:

  1. Päästä varpaisiin maastokuvioon ja paljon peuroja - kuulostaa ihan Nikolta! Mutta maailma on kovin erilainen Suomen ulkopuolella ;) -Tuuli

    VastaaPoista
  2. Haha joo täällä riittäis metsästettävää! Totta, moni asia on tosi erilainen maailmalla...

    VastaaPoista