16. syyskuuta 2014

First weeks in Prescott

Arki uudessa kotikaupungissa Michiganissa on lähtenyt hyvin käyntiin. Parin viikon aikana on kerennyt tapahtua paljon ja olen jo päässyt kokemaan montaa amerikkalaista perinnettä, mm. s'moreseja bonfirella ja koulun jalkapallopelin. Lähes joka päivä on saanut vastata kysymykseen "How do you like it in America?" ja vastaus on, että tykkään kyllä, mutta kaikki on tosi erilaista. Ensimmäisenä eroavaisuuksena tulee mieleen ruoka, joka on epäterveellisempää ja yksipuolisempaa kuin Suomessa. Toisena erona opetus, ja alankin pikkuhiljaa arvostaa niitä liian vaikeita matikan tunteja ja sitä, että koulussa oikeasti opiskellaan... Yllättävän hyvin oon kuitenkin sopeutunut, eikä koti-ikävä paina paljoa.

Ensimmäisenä iltana Prescottissa sähköt ja vesi olivat poikki, joten sain ainakin jännittävän alun vuodelle. Hyvin kuitenkin selvittiin kynttilänvalossa ja seuraavana aamuna saatiin jopa vettä hanasta! Sunnuntaina pääsin kokemaan amerikkalaisen bonfiren eli illanistujaisen nuotion äärellä ulkona sukulaisten kanssa. Ilta kului herkutellessa grilliruualla ja jutellessa kirkkaan tähtitaivaan alla.S'mores eli kahden keksin välissä suklaata ja grillattu vaahtokarkki. Vaikea syödä, mutta hyvää!


Maanantaina oli Labor Day, joka on kuin vappu amerikkalaisille. Aamulla suuntasimme pohjoiseen kohti Mackinaw Citya, jossa järjestetään vuosittain Bridge Walk. Tarkoituksena on kävellä kahdeksan kilometriä pitkä silta, joka yhdistää ylemmän ja alemman peninsulan. Ihmisiä oli paikalla paljon, noin 30 000 kävelijää, ja maisemat olivat upeat. Suuret järvet ovat tosi kauniita ja enemmänkin meriä kuin järviä. Mackinaw City oli söpö pieni, perinteinen amerikkalainen kaupunki, juuri sellainen kuin olin kuvitellutkin.Keskiviikkona aloitin koulun ja sain itse valita kurssit. Ensimmäisen semesterin opiskelen siis economicsia eli taloustiedettä, nutrition & foodia eli kotitaloutta, englantia, governmentia eli yhteiskuntaoppia, ranskaa ja matematikkaa. Lukujärjestys on joka päivä sama, joten sitä ei ollut ainakaan liian vaikea oppia. Koulu tarjoaa ilmaisen aamupalan ja lounaan, joten ei onneksi tarvitse kantaa joka päivä omia eväitä mukana. Kaikki koulussa ovat tosi ystävällisiä ja tulevat juttelemaan ja kyselemään kaikkea mahdollista Suomesta. Käytävillä monet moikkaavat iloisesti, vaikka ei oltaisi aiemmin nähtykään.


Matkalla kouluun ensimmäisenä päivänä.
Perjantaina pääsin ensimmäiseen jalkapallopeliin! Päivällä pelaajat pitivät pelipaitoja päällä koulussa ja cheerleaderit omia asujaan, ihan kuin elokuvissa. Säännöistä en ymmärtänyt paljoa, mutta voitettiin reilusti! Välillä cheerleaderit tulivat huudattamaan yleisöä ja pelin lopuksi muodostettiin voiton kunniaksi käytävä, jonka kautta pelaajat poistuivat kentältä. Tapahtuma oli enemmänkin mukavaa yhdessäoloa kuin itse pelin seuraamista. Oli hauskaa ja taas on yksi vaihtarin must do -kokemus viivattu yli bucket listalta.
Viikonloppuna lähdimme käymään Tawas Cityssä Huron-järven rannalla. Päivä sisälsi vanhassa majakassa vierailua, hiekkarantojen ihailua ja kaupoissa kiertelyä. Kaupungissa oli menossa triathlon, joten pääkatu oli täynnä juoksijoita. Ennen kotiinlähtöä kävimme syömässä jäätelöt ja pieni annoskoko oli kaikkea muuta kuin pieni... Vaihtehtoina oli vielä medium ja large, joka oli yli puoli litraa! Sanonta Amerikassa kaikki on suurempaa taitaa pitää paikkansa...


Koulun alussa iityin cross country teamiin ja ensimmäinen meet eli kisa oli tiistaina. Matka on 5km, joka on yllättävän raskas juosta täysillä. Sijoituin viidenneksi ja tyttöjä oli juoksemassa noin kahdeksantoista. Meettejä tulee olemaan joka viikko, joten on onneksi vielä mahdollisuus parantaa omaa aikaa!

Kaiken kaikkiaan täällä menee hyvin ja tekemistä riittää. Koulussa on tosi helppoa eikä läksyjäkään ole tullut kuin pari kertaa. Economicsin testissä sain muuten parhaan tuloksen koko luokasta vaikka oon ainoa, joka ei saa opiskella omalla äidinkielellä hah. Ensi viikolla luvassa on homecoming week, joka tarkoittaa powder puff peliä ja tanssiaisia, mutta niistä lisää juttua myöhemmin!

2 kommenttia:

  1. Ihana kun jaksat postailla! On jo ikävä<3
    T. Emma

    VastaaPoista
  2. Oi pilvi näyttää ja kuullostaa ihan superkivalta!!! :) have fun
    t.lotta

    VastaaPoista